Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи

...
Младите работници и служители са с по-ниски доходи и имат по-големи
Коментари Харесай

Поколението, което затъва в дългове: Gen Z

Младите служащи и чиновници са с по-ниски приходи и имат по-големи финансови отговорности спрямо тези на заетите на пазара на труда в Съединени американски щати, които са били на тяхната възраст преди 11 години. Това сочат данните от ново изследване на американската компания " ТрансЮниън " (TransUnion), която изготвя разбори за положението на кредитния пазар. 
 
Инфлация и по-скъпи заеми

Изследването на " ТрансЮниън " обгръща работещи на възраст сред 22 и 24 години, които принадлежат към демографската група на така наречен потомство Z

В изследването са взели участие и представители на така наречен потомство Y, които през 2013 година са били сред 22 и 24-годишни. 

Към поколението Z принадлежат родените сред 1995 и 2012 година, известни още като " Генерация Зет "  (Gen Z). От своя страна представителите на поколението Y, известно като " Милениум ", включват родените сред 1980 и 1994 година, показва Си Ен Ен, представена от Българска телеграфна агенция.

Представителите и на двете демографски групи са започнали професионалните си кариери в изискванията на стопански разтърсвания. За тези от " Генерация Зет " това е пандемията от COVID-19 и сериозните отрицателни стопански последствия, подбудени от противоепидемичните ограничавания. От своя страна забележителна част от представителите на поколението Y стартират своя професионален път в изискванията на световната финансова рецесия, която в Съединени американски щати доближава своя връх през 2008 година

През последните две години обаче и двете генерации са изправени пред друга отрицателна икономическа реалност - висока инфлация, повишение на лихвените проценти, с цел да бъде овладяна, което от своя страна оскъпи кредитирането в Съединени американски щати. 

Задълженията по кредитните карти на американските консуматори са достигнали над 1,13 трилиона $ през интервала от началото на октомври до края на декември 2023 година в номинално изражение, по данни на Федералната аварийна банка на Ню Йорк.

Най-високите съществени лихвени проценти от 23 години насам в САЩ (5,5 на сто) доведоха до повишаване на заемите. Американците, които са привикнали да " живеят на заем ", са принудени да заплащат повече за редица артикули и услуги - от коли на лизинг и студентски заеми до жилищни и ипотечни заеми.
 
Експертите поучават

Повишаване на финансовите отговорности и просрочване на заплащания по заеми са регистрирани във всички браншове на стопанската система на Съединени американски щати, които основават артикули и услуги, предопределени за крайните клиенти. 

Тази обстановка се оказва много по-тежка при по-младите трудещи се, в сравнение с при по-възрастните им сътрудници, посочват анализаторите от " ТрансЮниън ". 

Редица служащи и чиновници от поколението Z са или с къса кредитна история, или въобще нямат такава, или са я влошили заради просрочени отговорности. Това усложнява и лимитира опцията им да вземат участие на кредитния пазар. Те би трябвало да си изградят привички за отговорно извършване на покупки на заем, което ще ги защищити от заплахата да не съумеят да покрият в точния момент отговорностите си, посочват специалисти. 

" Трябва да сте сигурни, че вашите заеми и разноските ви са в границите на това, което можете да си позволите ". Този съвет насочва в изявление за Си Ен Ен Чарли Уайз, началник на отдела за интернационалните пазарни изследвания и съвещания към американската компания " ТрансЮниън ".

Уайз показва, че представителите на поколението Z в Съединени американски щати сега са задлъжнели доста повече спрямо тези от демографската група " Милениум ", когато преди към десетилетие те са били на тяхната възраст. 

" Виждаме, че отговорности по кредитните карти на потребителите (от поколението Z - бел. ред.), даже и при отчитане на инфлацията, са средно с 26 на 100 по-големи, в сравнение с са били тези на потребителите от поколението " Милениум "  преди десетилетие ", отбелязва специалистът Чарли Уайз.
 
Важна е марката, а не цената

Все по-големите отговорности, които натрупат по кредитните си карти, наподобява обаче, че не подтикват по-младите консуматори в Съединени американски щати да се лимитират изключително, когато пазарят на заем.

" Младежите от поколението Z посещават магазините освен, с цел да пазарят. За тях това е опция да са дружно и да се забавляват в свободното си време ". 

Това означи преди време Кристен Класи-Зумо, старши анализатор в региона на стилната промишленост към компанията за пазарни изследвания " Сиркана " (Circana).

Когато става дума за облекла, които са особена уязвимост на по-младите консуматори, представителите на поколението Z показват известно неуважение към цените, само че са доста придирчиви към марките (бранда) на стоките, които купуват. 

Анализатори на потребителските настройки отдават дължимото на онлайн обществените мрежи, измежду които " Тик Ток " (TikTok) и " Инстаграм " (Instagram), с цел да може даден бранд да бъде натрапен като доста мечтан от младежите. Това включва скъпата марка спортни дрехи " Лулулемън " (Lululemon), при която цената на един дамски чеп може да доближи до 120 $ и повече.

Любимата скъпа модна марка на потребителите от поколението Z в САЩ е " Арициа " (Aritzia). Те избират и по-евтините вериги от магазини за облекла, като " Гараж " (Garage) " ПакСън " (Pacsun) и " Еъри " (Aerie), отбелязва Си Ен Ен. 

" Промоциите не са притегателна мощ за тези купувачи. Един от трима консуматори на възраст сред 18 и 24 години първо ревизира в обществените мрежи какво е " крепко " да се носи сега, преди да стартира да пазари ", споделя Класи-Зумо. 

Все отново, на фона на по-високите цени и на по-скъпите заеми стартират леко да се трансформират и потребителските настройки на поколението Z. 
" Те ще си купят " наложителните " неща, без значение от цената и може би няма да се охарчат и за артикули, които са в листата им с движимости, които е " хубаво да имаш ", (но не непременно - бел. ред.) ", отбелязва старши анализаторът от компанията за пазарни изследвания " Сиркана ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР